Forum Chrysler PT Cruiser Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
grzanie się pitka
Autor Wiadomość
sylo 
PT Beginner

Wysłany: 2009-09-05, 10:51   grzanie się pitka

Witam wszystkich klubowiczów, wiem że ten temat był już poruszany ale jakoś tak nie do końca wyjaśniony a widać że ten problem w tym modelu jest dość częsty. Ja niedawno dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy pitków ale już dopadły mnie problemy, a mianowicie; gdy samochód pracuje na postoju to wentylator jakoś daje rade i temperatura jest dobra ale wentylator działa bardzo długo, moż kilka minut zanim się wyłączy i po krótkiej chwili załącza się znów a wydaje mi się że jakby pracował wolniej jak w innych samochodach, dodam że skończyly sie szczotki i musiałem je wymienić żeby go raaktywować ale orginalnych szczotek nie ma więc trzeba kombinować, a z koleji w czasie jazdy już jes gorzej bo w jezdzie miejskiej już wskazówka podskakuje do góry i trzeba włączać ogrzewanie co w lato jest mocno uciążliwe, w trasie na małych obrotach jest prawie dobrze ale gdy jakaś górka albo więcej gazu trzeba to temperatura odrazu wzrasta. Może to wina chłodnicy bo musiałem wymienić i założylem używke, a przy okazji chlodnicy to jak spuścić płyn z chłodnicy bo przez korek który tam jest nic nie leci, kręce nim w jedną i w drugą i ani kropli. termostat wymieniłem, komputer żadnych błędów nie pokazuje i wydaje mi sie że oznak uszkodzenia głowicy czy uszczelki nie ma bo ani wody w oleju ani oleju w wodzie to nie widać. Nie wiem co robic bo samochód fajny a stoii bezużyteczny. A moze ktoś wie gdzie w okolicach wawy jest jakiś mechanior co piti zna dobrze bo serwisy to chyba raczej odpadaja bo sami nie wiedzą za co by jeszcze kase wziąść a do roboty to tam nie ma nikogo. A jeszcze jedno, odpowietezanie robiłem za pomocą odpowietrznika przy korku wlewowym a może to trzeba jakoś inaczej bo autko ma gaz i parownik jest najwyżej połozony.

maxym72 
Mayster

Rok Produkcji: 2000
Silnik: Voyager 2,5 td
Imię: Max
Wysłany: 2009-09-05, 12:57   

sylo, Wygląda na zanieczyszczoną chłodnicę - albo od zewnątrz skraplacz klimatyzacji zabity jest muchami i nie przepuszcza powietrza, albo chłodnica w środku jest zakamieniona i nie odprowadza ciepła. Czy korek chłodnicy jest sprawny i czy w chłodnicy jest właściwy poziom płyn? W układzie powinno się wytworzyć ciśnienie - jeśli sie nie wytwarza - słychać bulgotanie płynu na gorącym silniku a węże są miękkie - to prawdopodobnie korek jest uszkodzony i nie trzyma ciśnienia. Wymienić na nowy. Korek spustowy powinien się obrócić o 90 stopni i wysunąć się z chłodnicy równocześnie. Można mu delikatnie pomóc wyciągając go szczypcami. Jeśli płyn dalej nie poleci to znaczy, że dno chłodnicy zawalone jest szlamem - wtedy chłodnica zdecydowanie na śmietnik. Radzę założyć nową z podróby - może nie tak dobra jak oryginał ale rolę swoją powinna spełnić. Wentylator powinien pracować na dwa biegi - niski i wysoki. Niski włącza się równocześnie z klimą - wysoki po przekroczeniu 105 st celcj. Pozdrawiam

leopaw 
ptclub.pl vip
pituś

Rok Produkcji: 2002
Silnik: 2.2
Wysłany: 2009-09-05, 13:45   

idzie zima co się martwisz idzie zima :lol :lol :lol :kawka

sylo 
PT Beginner

Wysłany: 2009-09-05, 15:44   

Maxym 72, dzięki za rady, postaram się zobaczyć najpierw co z tym korkiem w chłodnicy może jest zapchana czymś i słabo odprowadza ciepło. korek w chłodnicy próbowałem wyciągnąć ale tylko w palcach i nie dałem rady no i tak zostawiłem bo bałem się zeby coś nie urwać. A co do korka wlewowego to tak dziwnie czasem jest bo jak mi nie działał wentylator to wypuszczał ciśnienie do góry, później bulgotalo w zbiorniku a teraz jak zrobiłem wentylator to ani w zbiorniku nic się nie dzieje ani nawet ciśnienia w obiegu nie ma tylko bardzo długo wentylator pracuje na postoju a wczasie jazdy to nawet wentylator nie daje rady, muszę to jeszcze pobserwować.

bm639 
PT Sophomore

Rok Produkcji: 2005
Silnik: 2.4 automat
Wysłany: 2010-02-09, 07:34   

leopaw napisał/a:
idzie zima co się martwisz idzie zima :lol :lol :lol :kawka
co do zimy ... u mnie nawet zimą włącza się wentylator chłodnicy ... po zatrzymaniu z trasy słyszę jak działa przez jakiś czas i się wyłącza. Dodam, że mam błyskawiczne ogrzewanie i działa super. temperatura na wskaźniku nie zmienia się (poza pierwszym otwarciem termostatu, co widać na wskazówce - potem wraca na środek skali). Jak postoi na wolnych obrotach to też czasem się włącza. Jest tak bez włączania klimy (nawiew na szybę też przerobiony). Tak to ma być, żeby w zimę też wentylator działał?

paradyz 
ptclub.pl vip
Paweł

Silnik: 2,4
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-02-09, 13:28   

Spoko spoko, w moim 2,4 też tak jest i nić sie nie dzieje, luzzzzzzzzzz :cwaniak

A ogrzewanie w 2,4 baaaaaaaaaaaaajka mówie Wam dieslowcy:) Kilometr jazdy i ciepło leci że hej :blabla

Bell 
ptclub.pl vip
My new life with PT

Silnik: 2,2 CRD
Imię: IzaBell'a
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2010-02-09, 13:45   

Ja przejeżdżam 20 km i też się robi ciepło ;P Ale wtedy zazwyczaj już z niego wysiadam :D

paradyz 
ptclub.pl vip
Paweł

Silnik: 2,4
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-02-09, 13:46   

No Bell plus, że sie rozpinać nie musisz:)

Bell 
ptclub.pl vip
My new life with PT

Silnik: 2,2 CRD
Imię: IzaBell'a
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2010-02-09, 13:49   

Rozpinać nie, ale na pewno ciepło ubrać :lol :lol

I bez rękawiczek nie mam co wsiadać do samochodu :cwaniak

bm639 
PT Sophomore

Rok Produkcji: 2005
Silnik: 2.4 automat
Wysłany: 2010-02-09, 14:49   

paradyz napisał/a:
Kilometr jazdy i ciepło leci że hej :blabla
Potwierdzam :dance
uspokoiłeś mnie trochę z tym wentylatorem ...

miecio 
ptclub.pl vip
Basia,Miecio i pies

Rok Produkcji: 2006
Silnik: 2.2 crd
Imię: miecio
Wysłany: 2010-02-09, 17:19   

wsiadam odpalam a potem grzeje dupke i ledzwie i jest oki doki!!!!!!
spoko............
pzdr!

Kajka 
ptclub.pl vip
Bagheera

Rok Produkcji: 2004
Silnik: 2,2 CRD LIMITED
Imię: Katarzyna
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-02-09, 18:30   

paradyz napisał/a:
A ogrzewanie w 2,4 baaaaaaaaaaaaajka mówie Wam dieslowcy:) Kilometr jazdy i ciepło leci że hej :blabla

Pawełku, chwilę przeczekamy z ciepłym tyłkiem (też da się przyzwyczaić), a po (dłuższej) chwili i u nas robi się ciepło! :lol

Odpowiedz do tematu