Forum Chrysler PT Cruiser Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Osuszacz Klimy
Autor Wiadomość
nomos 
ptclub.pl vip
nOmOs MaRcElo EdYtA

Rok Produkcji: 2002
Silnik: 2,0
Imię: Sebastian
Wysłany: 2010-02-02, 22:42   Osuszacz Klimy

Witam wymieniał ktos może osuszacz klimatyzacji ? Czytałem i słyszałem jak dobijali mi klime w innych autach że osuszacze powinno sie wymieniac co 5 lat bo traca swoje właściwosci. Ewentualnie po rozszczelnieniu układu klimatyzacji. hmm

scoroop 
PT PRO
hollow rider ;)

Rok Produkcji: 2000
Silnik: 2.0 Limited
Wysłany: 2010-02-03, 09:34   

a masz problem z klima jakis? jak nie to szkoda pieniedzy moim zdaniem... zreszta na wiosne przy okazji przegladu w maju tez sobie dobije klime to sie spytam chyba ze tu jakas odpowiedz wyniknie :)

NoVy 
ptclub.pl vip

Rok Produkcji: 2004
Silnik: 2.2 CRD LIMITED
Wysłany: 2010-02-03, 10:10   

nomos, zdaje się jasmina jest specem od klimy więc zapytaj :kawka

nomos 
ptclub.pl vip
nOmOs MaRcElo EdYtA

Wysłany: 2010-02-03, 14:59   

Problemy sam nie wiem bo kupiłem to było zimno i jej nie uzywałem, ale wydaje mi sie ze nie chłodzi tak jak powinna moze brakuje czynnika, a wymienic tez moze by sie przydało

jasmina 
ptclub.pl vip
Jasmina

Silnik: 2,4L
Wysłany: 2010-02-09, 10:11   

nomos, - wedlug mie i tego co mnie uczyli - to nie ma nic takiego jak wymiana osuszacza co 5 lat - osuszacz to nic innego jak tzw filtr - chodzi o to ze w gazie moze byc do 5%wilgoci ktory ma wyeliminowac aby nie zepsuc oleju i nie zmniejszyc chemicznego mieszania sie gazu z olejem.
osobiscie takze uwazam ze nie ma czegos takiego jak "dobijanie" klimy - jesli jest koniecznosc dobicia ukladu tzn ze jest ubytek gazu - czyli jest nieszczelnosc - a jesli jest nieszczelnosc to do ukladu dostaje sie powietrze a powietrze ma wilgoc - w skrajnych przypadkach po kilku takich 'dobiciach" faktycznie osuszacz jest do wymiany bo juz nie spelnia swojej roli.
dodam jeszcze ze zawsze mozna osuszyc caly uklad azotem - i naprawde nie potrzeba wymieniac osuszacza.
Jako jeden z kilku osob w polsce mam uprawnienia na naprawe aut z gazem r12 i utylizacjo zwiozaną z tym - kiedys sprawdzilismy jak to jest z tymi gazami - oczywiscie eksperyment zrobiony na aucie mojego brata - mial stare autko r12 - osuszylismy caly uklad oczyscilismy sprezarke itd z oleju - poszedl azocik itd. i do tego na bezczela wposcilismy gaz r134a czyli taki jak w naszych autkach - wlansie bez wymiany osuszacza (wtedy wlasnie powinno sie to napewno zrobic.) - autko juz dwa lata smiga i nawet sprezarka sie nie zatarla - wiec uwazam ze nie ma reguly - wystarczy zdrowy rozsądek i troszke pomyslec.

nomos 
ptclub.pl vip
nOmOs MaRcElo EdYtA

Wysłany: 2010-02-09, 10:48   

No to mi naświetliłeś sytuacje związaną z klimą, sugerowałem się mechanikiem od klimy który własnie mi wspomniał o wymianie osuszacza w cytrynie.

A własnie jak można sprawdzić nieszczelność układu. I jak możesz napisz mi po co się wpuszcza barwnik do układu ( do sprawdzenia szczelności )

Odpowiedz do tematu